Muldvarp:

Priser
Bekæmpelse
Muldvarpesaks
Om muldvarpe
Udbredelse
Muldvarp: føde
Muldvarp: livscyklus
Overtro
Vidste du om muldvarpe

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Muldvarp: signalement

Muldvarpen (på latin Talpa europaea) hører hjemme under insektædere (Insectivora). Dens nærmeste slægtninge i den danske fauna er spidsmus og pindsvin.

Længden af hoved og krop tilsammen ligger mellem 12 og 17 cm, længden af halen er normalt 2-3 cm. Generelt vejer hannerne mere end hunnerne, men der er ret store variationer. Et voksent dyt kan veje fra 60 op til 140 g.

Muldvarpens pels varierer normalt fra mørkegrå til næsten sort, lysere farve forekommer forholdsvis sjældent. Muldvarpen skifter pelsen forår og efterår. Vinterpelsen er 11-12 mm tyk, mens sommerpelsen er 9-10 mm tyk. Pelsen er tæt og uden nogen bestemt pelsretning, hvilket gør den i stand til både at bevæge sig fremad og baglæns i de underjordiske tunnelsystemer.

Muldvarpens forlemmer er omdannet til effektive graveredskaber. Selve forfoden ligner en mellemting mellem en greb og en skovl. Den er bred og kraftig med 5 lange, fladtrykte kløer. De stærke skuldermuskler og spadeformede forlemmer hjælper muldvarpen med at skovle jorden bagud, efterhånden som den bevæger sig frem gennem jorden.

Selv om muldvarpen i hele sin kropsbygning er tilpasset livet i de underjordiske gange, kan den godt bevæge sig på jordoverfladen, og den er en udmærket svømmer.

Følesansen er nok muldvarpens mest veludviklede sans. Muldvarpens snude ender i en lyserød tryne. På den yderste hårløse del af snuden sidder et af dens allervigtigste sanseorganer, kaldt Eimers organer. På siden af hovedet og snuden sidder rækker af såkaldte sinushår, som er også meget følsomme.

En anden vigtig sans er lugtesansen, som bruges ved fødesøgning og for registreringen ad de duftmærker, de andre muldvarpe afsætter til markering af territorier.

Muldvarpens øjne kan være vanskelige at opdage, da de kun er omkring 1 mm i diameter og godt skjult i pelsen. Muldvarpen er ikke blind og det er påvist, at de er i stand til at skelne mellem lys og mørke.

Muldvarpen har ikke nogle ydre øre, men kun et indre øre, hvis struktur tyder på en ikke veludviklet høresans.

Muldvarpe kan blive over 6 år gamle, men gennemsnitalderen ligger på 3 år.

Muldvarpen er aktiv året rundt, og går derfor heller ikke i vinterhi, men når temperaturen falder, graver muldvarpen sig dybere ned i jorden og lever der, indtil at vinteren er ovre. Det er også derfor, du ikke ser særligt meget aktivitet i vinterhalvåret fra muldvarpen. Det er først, når den kommer op til de øverste tunneler i foråret, at du begynder at se massere af aktivitet igen.

Men man kan ofte lægge mærke til nye muldvarpe skud i vintermåneder, selv om jorden er bundfrosset og der ligger sne. Muldvarpen har nemlig så kraftige klør, at den er i stand til at grave, selv om der er frost i jorden.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Kattelopper
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job