Dræbersnegle:

Pris på bekæmpelse
Gør-det-selv

 

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Dræbersnegle

Dræbersneglen er i dag kendt under mange navne, som f.eks. Iberisk Skovsnegl, Spansk Skovsnegl og selvfølgelig det navn den er kendt mest under her i Danmark, Dræbersneglen. Dræbersneglen kan have fået sit navn fra sin store appetit for haveplanter, men kan også til dels komme fra at Dræbersneglen er kannibal, og tit spiser andre dræbersnegle, der enten er svækket eller døde.

Dræbersnegle: udseende

Dræbersneglen ligner den almindelige skovsnegl meget i facon, men dræbersneglen skiller sig ud ved med sin farve. Dræbersneglen kan dog godt forveksles med andre snegle, som f.eks. den røde skovsnegl eller brune former af den almindelige skovsnegl. Men hvis de er i store mængder i din have, er der stor sandsynlighed for at det er dræbersnegle, da de andre snegle sjældent er i store mængder på så lille et areal. Dræbersneglen har også en stor farvevariation, den kan både være orange og gå op til en meget mørkebrun - næsten sort farve. Fuldt udvoksede dræbersnegle kan blive 7 - 15cm lange, hvorimod almindelige skovsnegle bliver ca. 10-20cm.

Dræbersnegle: udbredelse

Det menes at dræbersneglen stammer fra Sydfrankrig, hvor den dog ikke var lige så stort et problem, på grund af det varme og tørre klima der holdte bestanden nede. Dræbersneglen blev spredt til andre lande, ved at enten en dræbersnegl eller dræbersnegle æg f.eks. har lagt i jord, eller siddet på træ også flyttet til et andet land, hvor de så begynder at formere sig. Dræbersneglen blev observeret første gang i Danmark i 1991, og er ellers steget eksplosivt i antal siden. I dag kan man finde Dræbersneglen i hele Danmark, men de kan være udbredt meget lokalt, så det kan være at en bydel har dem, men den anden bydel har dem ikke.

Dræbersnegle: naturlige fjerner

Dræbersnegle, lige som alle andre snegle, lægger mange æg og har dermed muligheden for at formere sig voldsomt. Dette modvirkes af, at størstedelen af snegle dør, inden de bliver kønsmodne. Danske snegle har mange naturlige fjerner, som holder sneglebestand nede, fx sangdrossel, krager, råger, skader, solsorte, tudser, spidsmus, pindsvin, grævling, løbebiller.

Dræbersnegle, som er en invasiv art, har ikke ret mange naturlige fjerner i Danmark. Men danske undersøgelser har vist at solsorte, skrubtudser, pindsvin og grævlinger kan spiser små dræbersnegle. Løbebiller, fx læderløber, sneglerøver og gulpletløber kan æde både æg og dræbersnegleunger. Glanssnegle som lever af rov, æder æg af dræbersnegle, og gul glanssnegl også æder ungerne.

Dræbersnegle: bekæmpelse

Der er mange måder at bekæmpe dræbersnegle på, og det er vigtigt at gøre det, fordi en dræbersnegl kan lægge op til 400 æg. På grund af de kan formere sig til så mange, kan få dræbersnegle hurtigt blive til mange tusinde, og vil sprede sig til andre nærliggende haver, og starte forfra igen. Nogle af måderne at bekæmpe dem på kan f.eks. være at finde æggene, som dræbersneglen har lagt. Æggene overhældes med kogende vand, hvor æggene vil blive ødelagt med det samme. Dræbersnegle æg findes for det meste under brædder, krukker, plader, i komposten og andre lignende steder. Du kan også indfange levende dræbersnegle og enten hælde kogende vand, eller salt over dem. En anden effektiv mulighed, er at skære dræbersneglen midt over med enten saks eller en spade.

Sent på efteråret skal man først og fremmest gå efter indsamling af små snegle. Voksne dræbersnegle kan nemlig ikke overvintre i Danmark, men det gør snegleunger.

Det er vigtigt at starte bekæmpelse af snegle tidligt på foråret.  Allerede i februar - marts måned kan man finde 1-2 cm lange snegle unger i beskyttede steder i haven, fx i et drivhus, under et stykke presenning, eller under blomsterkrukker.

Der findes også mange fælder til dræbersnegle, både engangsfælder og genbrugelige fælder. Det er også muligt at lave sin egen sneglefælde, hvor du graver en beholder ned og fylder øl i, sneglene vil tiltrækkes af lugten af øl, og drukne når de kravler ned i øllen.

En god ide til bekæmpelse af dræbersnegle er også at lokke så mange af dræbersneglens naturlige fjender til, det kunne være f.eks. pindsvin, frøer, tudser og fugle, da de vil gøre arbejdet nemmere for dig, og de vil hjælpe med at holde bestanden af dræbersnegle nede.

En af de mest effektive metoder er dog et naturvenligt stof der hedder Ferramol, som ikke skader naturen, og kan endda bruges ved økologiske planter. Ferramol består af små blå piller, der indeholder jernfosfat, som er dødeligt for dræbersnegle. De små blå piller spredes rundt i haven eller bedet, hvor de så vil tiltrække dræbersneglen.  Selv om Ferramol ikke er direkte giftig for pindsvin, som æder snegle, anbefaler vi at man kun bruger den tidligt om foråret, da pindsvinene er stadig i dvale, mens dræbersneglene allerede er aktive. Man skal også være opmærksom på at Ferramol er giftig for alle slags snegle, inkl. snegle med hus.    

Dræbersnegle: forebyggelse 

Der er på samme måde også mange måder, at du kan forebygge, og beskytte mod dræbersnegle. En måde kan være at holde orden i din have, f.eks. ved at klippe græsset jævnligt, da dræbersnegle gemmer sig i det høje græs, derved bliver det nemmere for Dræbersneglens naturlige fjender at fange dem.

Du kan også opsætte et ”sneglehegn”, der skræmmer dræbersneglen væk ved at der hældes salt eller brun sæbe i. Hegnet skal være designet sådan, at dræbersneglen ikke kan komme over hegnet, dvs. have en vinkel på 45-50° i toppen ud mod de snegle, som man ikke vil have ind i haven eller bedet. Sneglene kan ikke komme rundt om den skarpe vinkel og kan derfor ikke kravle over hegnet.  Du opstiller sneglehegnet rundt om et bed eller lignende, og derved vil dræbersneglene holdes væk, uden at dræbe dem.

Du kan beskytte dine krukker med blomster eller potteplanter, ved hjælp af snegletape (kobbertape), som er belagt med et kobber lag for oven, og er klisteret for neden. Snegletapen sættes så bare rundt om krukker o.l.

Dræbersneglen vil ikke bevæge sig over kobberet, da det har en meget lille elektrisk ladning, men stadig stor nok til, at dræbersneglen ikke vil have noget med det at gøre. En meget effektiv variant af kobbertape er snegletape med frynser, som giver dobbel beskyttelse. En anden variant er kobberringe mod snegle, som kan sættes rundt om enkelte planter og beskytte dem mod dræbersnegle angreb.

Fritt sneglebarriere er en ny innovativ metode der kan anvendes mod alle slags snegle. Uldpillerne er lavet af 100% naturlige materialer og skal bare vandes regelmæssigt for at holde sneglene væk.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job