Sølvfisk:

Pris på bekæmpese
Bekæmpelse af sølvfisk

 

 

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Sølvfisk eller sølvkræ:

Om sølvfisken:

Sølvfisken også kendt som sølvkræ (Lepisma saccharina) er en af de mest primitive insektarter, vi har i Danmark og verden, da man har kunne spore arten optil 400 millioner år tilbage, hvor de havde stort set samme form, som de har i dag. På grund af denne alder, spekulere man også på om sølvfisken var det første dyr, der kravlede ud af havet og op på landjorden.

Det er let at genkende sølvfisken på dens aflange krop bestående af skæl, der har et sølvligt skær over sig, hvorfra navnet også kommer. Ydermere har sølvfisken også fem lange tråd lignende antenner, der går ud fra dens hoved og bagende. Sølvfiskene er normalt fra 13-25mm i længden, alt efter hvilken art af sølvfisk, der er tale om.

Du er i stand at finde arter af sølvfisk i store dele af verden, du vil f.eks. i Asien og Sydeuropa kunne finde sølvfisk udenfor under sten eller i huler. Dog på grund af de lavere temperaturer i Danmark, er der kun to arter af sølvfisk, du vil kunne finde, nemlig den almindelige sølvfisk (Lepisma saccharina) og ovnfisken (Thermobia domestica). Dog vil du kun kunne finde dem indenfor i stalde og f.eks. badeværelser, da disse rum har forholdsvis høje temperaturer og luftfugtighed som sølvfisken elsker.

Den almindelige sølvfisk er normalt omkring 1cm lang. Mens ovnfisken normalt vil være 2cm lang og vil være mere grålig i kropsfarve med mørke pletter i stedet for sølvfarvet.

Livscyklus:

Efter sølvfiskene udklækker fra deres æg, vil ungerne begynde af lede efter stivelse og sukker, som de kan spise for at blive større. Som ungerne bliver større og større, vil de skifte ham jævnligt, hvilket der hver gang gør dem lidt større, og giver deres krop mere sølvfarve. Dog tager denne periode lang tid, og ungerne bliver først kønsmodne efter ca. halvt års tid, hvor de herefter, mens de leder efter føde, også vil lede efter en mage de næste 3-4 år, som er den almindelige levetid for sølvfisk. I nogle tilfælde er der dog set, at der er sølvfisk der har levet optil 8 år.

Dog behøver du ikke være bange for de spreder sig ud af kontrol, for en hun vil i sin livstid normalt ikke lægge mere end ca. 20 æg. Derudover skal temperaturen også normalt ligge mellem 25 og 30 grader celsius, før hunnen vil lægge sine æg.

Hunnen vil lægge sine æg i sprækker og revner. Efter omkring 6 ugers tid, vil der så udklækkes små nye sølvfisk.


Sølvfisken som skadedyr:

Sølvfisken udgør ingen skade for mennesker eller dyr, men dens forkærlighed for stivelse, gør den til en trussel for papir, frimærker eller lærreder til malerier, især hvis papiret er vådt eller fugtigt, da det så er nemmere for sølvfisken at indtage cellulosen i papiret, hvilket der består af rent stivelse. I nogle få tilfælde har sølvfisk og ovnfisk også været skyld i bide små huller i tekstiler.

Forebyggelse af sølvfisk:

Det er forholdsvis nemt at forebygge sølvfisk/sølvkræ, da sølvfisk kun vil være, hvor temperaturen og luftfugtigheden er høj. Derfor er en simpel metode, du kan forebygge sølvfisk på, ved at du jævnligt lufter ud i dit hus, især på badeværelser og andre rum, hvor luftfugtigheden er er høj.
En anden simpel måde du kan forebygge sølvfisk på, er ved at støvsuge gulvet i hele huset jævnligt, da du på denne måde vil fjerne æg, der måtte være lagt i revnerne og sprækker i gulvet.

Gør-det-selv bekæmpelse af sølvfisk:

Hvis du allerede har mange sølvfisk, der allerede bor hjemme ved dig, og du vil skaffe dig af med dem, er det muligt at bekæmpe dem selv med produkter, du kan købe i skadedyrsbutikker. En af mulighederne du kan vælge at benytte dig af, er insektgift der er designet til brug mod sølvfisk og andre insekter, fx RTU insektgift. Denne gift virker ved, at du sprøjter den på de områder, hvor du ved der befinder sig sølvfisk. Det aktive stof i insektgiften, vil så dræbe insekterne, der kommer i kontakt med giften. RTU insektgift er langtidsvirkende.

Et andet produkt du kan bruge, hvis du ikke vil benytte dig af gift, er skræmmemidler som fx 'Spray væk sølvfisk' . Sprayen indeholder kun naturlige ingredienser til at skræmme sølvfiskene væk fra et område uden at gøre skade på dem.

En tredje metode du kan benytte dig til at bekæmpe sølvfisk i hjemmet er ved at sætte insekt fælder op i rummene, hvor man har observeret sølvfisk.

Professionel bekæmpelse af sølvfisk:

Hvis du ikke er sikker på, hvilken metode du skal vælge, hvordan man præcist gør eller vil vide hvad for en metode, der er bedst for præcist dit tilfælde, kan det være en god ide at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, der vil påtage sprøjtning med professionelle sprøjtemidler til bekæmpelse af sølvfisk.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job