Skadedyr

i fødevarer og tekstiler:

Møl
Klannere og biller
Bekæmpelse: fødevarer
Bekaempelse: tekstiler

 

 

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Skadedyr i tekstiler

Der findes flere slags insekter, som er i stand til at ernære sig af pelse, uld, fjer of evt. andre tekstiler. Disse insekter kan nedbryde hornstof (keratin), som uld og pelse overvejende består af.

Nogle af de mest almindelige skadelige insekter i tekstiler er:

- møl, bl.a. klædemøl, pelsmøl, frømøl, tapetmøl, klistermøl

- biller, bl.a. tæppebiller, tyvbiller

- klannere, bl.a. pelsklannere.

Det er som regel let at se, om et angreb skyldes klannerlarver eller møllarver. Møllarverne efterlader spind med ekskrementer omkring de gnavede steder, klannerlarverne rentgnavede huller samt tomme larvehuder, som resultat af mange hudskifter.

 

Bekæmpelse af skadedyr i tekstil - vores metode (se priser her...)

 - Identificering af skadedyrene (møl / biller / klannere)

 - Undersøgelse om årsagen til angrebet

 - Rådgivning, vejledning og instruktion om behandling og forebyggelse imod fremtidige angreb

 - Sprøjtning med professionelle midler

 - Varmebehandling af tøj og andre inficerede ejendele i Zapp Bug Oven

 - Du står selv for rengøring og evt. behandling (vask, nedfrysning) af inficerede tekstilvarer.

 

Bekæmpelse af skadedyr i tekstiler i husholdning - gør det selv

 - Årsagen til angrebet skal findes og elimineres hurtigst muligt (det kan være en fuglerede, oftest due- eller spurverede)

 - Garderobeskabene tømmes og hyldepapir fjernes

 - Skaberne, skufferne og hylderne rengøres grundigt med en støvsuger for at fjerne levende insekter og evt. æg og larver fra revner og sprækker

 - Utilgængelige revner og sprækker behandles med insektgift.

 - Er der en mistanke om tekstilvare er angrebet skal varen vaskes, kemisk renses eller behandles med varme / kulde. Tekstilskadedyrene tåler ikke opvarmning ved 55º C i en 1/2 time. Tøjet som er gennemvarmet i en ovn eller strøget med et varmt jern, vil være fri for angreb (hvis tøjet kan tåle det). Alternativt kan varen sættes i dybfryseren ved -18º C  i en uge.

 - Efter behandling skal tøjet pakkes i helt tætte plastikposer.

 - Efter bekæmpelsen er gennemført, anbefales der at man sætter specielle fælder op - f.eks. klædemølfælder eller krybfælder som kan tiltrække flere forskellige biller for at forhindre et nyt angreb.

 

Forebyggelse af skadedyrangreb i tekstilvarer

Tekstilskadedyrene kan komme mange stede fra, nogle direkte flyvende ind udefra. Fuglereder indtager dog en særstilling i denne forbindelse. Især duereder, men også spurve- og svalereder huser i næsten alle tilfælde et stort udvalg af de potentielle tekstilskadedyr.

Døde mus og andre ådsler, døde insekter og andet organisk materiale er også hyppige arnesteder for tekstilskadedyr, og skal fjernes hurtigst muligt.

Tekstilskadedyrenes æg ødelægges let, når man børster, banker eller støvsuger tøjet, så tekstiler, som lades uforstyrret i længere tid, vil være særlig udsatte for angreb.

Uld ædende insekter er afhængige af et vist kosttilskud i form af 'snavs' på tøjet. Skal man gemme tøj hen i længere tid, så er det af betydning, at det er rent.

Der findes forskellige slags repellenter mod møl, som kan hænges skabet eller ligges i skufferne, f.eks. mølkugler med ekstrakt af cedertræsolie, mølposer med urter.

En effektive måde at forbygge et møl angreb er elektriske insektdræbere som tiltrækker og dræber voksne insekter inden de når at parre sig og lægge æg i tøj og andre tekstiler.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job