Mus:

Flagermus: priser
Flagermus: gener
Flagermus: udbredelse
Flagermus: overtro
Danske arter
Flagermuskasser

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Flagermuskasser

Flagermuskasser er kunstige rederkasser, designet til at give flagermusen alternativ steder at hvile sig. Der findes mange forskellige slags af flagermuskasser, der er simple trækasser, som du kan lave selv, flagermuskasser der allerede er samlet for dig, endda også integrerede flagermuskasser, som kan bygges ind i muren.

Opsætningen af flagermuskasser kan forøge antal af steder, hvor flagermusen kan hvile sig, især hvis kasserne er placeret der, hvor der kun er få rede steder velegnet til flagermus.

Det kan tage lang tid før en flagermuskasse bliver brugt, det kan endda være den aldrig bliver brugt. Men selv i disse situationer kan opsætning af flagermuskasse spille en vigtig rolle ved at skabe interesse for flagermus, og derved lære folk, hvordan man beskytter flagermusen.

Det korrekte design og placering af redekasser, kan hjælpe med at øge chancerne for, at kasserne bliver taget i brug af flagermus.

Flagermusens rede præferencer

Flagermuskasser kan nu købes i mange forretninger, og kan fås i mange former og størrelser, så lidt viden omkring flagermus præferencer, kan hjælpe dig med at vælge den bedste redekasse. Indeklimaet i en flagermuskasse er en meget vigtig faktorer, hvis man vil øge chancen, for at flagermus skal bruge kassen. Generelt vil flagermus helst være i et varmt rum i sommeren til opdræt af unger, og køligere rum om vinteren til at gå i dvale i.

Flagermuskassen skal helst være vandtæt, og lavet af termisk stabilt materiale som f.eks. ubehandlet træ, træbeton, mursten eller sten. Hvis det er muligt er det bedre, at den har flere indre kamre, så flagermusen kan flytte sig rundt efter deres behov. Eftersom det kan tage lang tid før, at flagermus tager en kunstig redekasse i brug, er placeringen af flagermuskassen den vigtigste faktorer i at øge chancen for at flagermusen vil tage redekassen i brug.

Flagermuskasser: Orientering og placering

Mangel på varme er den vigtigste kendte grund til at flagermuskassen fejler. Flagermuskasser til sommerbrug, skal gerne placeres sådan, at de ikke står i skygge det meste af dagen. Det anbefales at flagermuskasser til sommeren (i den nordlige halvkugle) skal pege mod syd eller vest, så flagermuskassen i gennemsnit får omkring 6-10 timer af sollys om dagen. Det er altid bedst at give flere muligheder, så den selv kan vælge den flagermuskasse, der passer bedst til deres behov. Dette kan gøres ved at have flere flagermuskasser, der peger i hver sin retning, f.eks. at sætte dem op rundt om en træstamme.

Størrelsen af flagermuskassen

Det er vigtigt, at typen af flagermuskassen passer sammen med arten af flagermus. Ofte bruger man for små flagermuskasser, som kun kan bruges af flagermusarter, som normalt bosætter sig i små sprækker. Nogle arter som langøret flagermus, benytter sig ikke af flagermuskasser.

Adgang til flagermuskasen

Flagermusarterne som normalt bosætter sig i små sprækker, kravler ind til deres sovested igennem små huller. Alt for ru overflader og landingssteder, som skulle give bedre adgang til flagermuskassen, burde undgås, da de ikke er nødvendige, og kan nogle gange endda afskrække flagermusen og i stedet opfordre fugle til at lave rede i flagermuskassen. Det er vigtigt at der ingen forhindringer er ved indgangene, men at kassen er stadig tæt ved planter, hvor flagermusene kan jage efter føde. Dette tillader at flagermusen kan komme frem tidligere om aften, og jage længere.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Væggelus
Skadedyr i græs
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job

Skadedyrene.dk på Youtube

 

Andre ting man skal overveje:

Flagermus er nataktive og har tilpasset sig til mørke, derfor skal kunstig belysning ikke direkte peges mod flagermuskassen, og steder de flyver. De fleste flagermus finder kunstig belysning meget forstyrrende.

Typer af flagermuskasser:

Flagermuskasser kommer i mange former, afhængig af hvad materiale de er lavet af, deres funktion og deres placering. Enkle flagermuskasser kan fås kommercielt eller kan være hjemmelavet. De kan blive delt op i følgende kategorier: eksterne træbeton flagermuskasser, eksterne træflagermuskasser og integrerede flagermuskasser. Avancerede former af kunstige hvilesteder for flagermus inkluderer lader bygget til flagermus eller et loft dedikeret til flagermus.

Eksterne træflagermuskasser:

Eksterne flagermuskasser er tit placeret i træer eller på ydresiden af murene af en bygning. De mest kendte typer af flagermuskasser er lavet af træ. Træflagermuskasser er ofte kubiske eller kileformet med en rillet ”flagermus trappe” og en smal udskæring i bunden som indgang. Disse vil i gennemsnit holde ca. 10 år, og kan enten købes som færdiglavet eller som samlesæt. Men du kan også lave din egen fra bunden. De findes i mange former, men hovedkravene er:

• Træet skal saves ru, for at flagermus kan få fat i træet. Træet skal heller ikke behandles indvendigt.

• For at beskytte mod fugt, utætheder og træ forringelse, tilføj et lags grunder til alle ydreoverflader, ventilationshuller og landings områder. Op følg dette med to lags vandbaseret maling eller bejdse. Brug ikke olie-baseret produkter. Ellers kontakt en professionel, om hvad der er sikkert at behandle træet med.

• I kølige klimaer anbefales det at flagermuskassen males sort eller bejdset en mørkere farve med ikke-giftige kemikalier.

• Flagermus kan ikke lide træk. Indgangen burde derfor ikke være bredere end 15-20mm, og der bør heller ikke være nogen huller eller sprækker i siderne eller toppen. En flagermuskasse som ikke kan åbnes i toppen er bedst, da det vil øge chancen for, at der ikke bliver træk, der vil forstyrre flagermusene. Ud over det, kan flagermusene ved et uheld blive skadet på f.eks. ben og fødder, hvis du åbner kassen.

Eksterne træbeton flagermuskasser:

Træbeton (en blanding af træ og beton) flagermuskasser har fordelen af at være mere holdbare, og behøver ikke at blive udskiftet for mange år. Der er to simple typer af træbeton flagermuskasser:

• En cylinder med en indgang på fronten, og er designet til at blive hængt op i grene med en wirer løkke.

• En murstens-formet, tit delt op i smalle rum indeni og en indgang i bunden. Designet til at blive skruet fast til træer, eller flade overflader som f.eks. murene af en bygning. Hvis det er muligt, skal du købe flagermuskasser med åbning i bunden, så flagermusens afføring kan falde ud af bunden. Flagermuskasser med indgangen i midten, skal mere ofte rengøres.

Integrerede flagermuskasser:
Indbyggede eller integrerede flagermuskasser kan bygges ind i vægge eller murværket af huse eller andre bygninger. Flagermuskasserne kan integreres sådan, at man stadig holder bygningen tæt. Man kan få mange forskellige designs af flagermuskasser, endda nogle der vil ligne bygningens facade, det samme gælder for størrelse, placering og adgang ind til flagermuskassen.