Fluer:

Pris på bekæmpelse
Klyngefluer
Spyfluer
Bananfluer

 

 

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Bananfluer

Hvad er en bananflue:

Bananfluen (Drosophila melanogaster) også kaldet eddikefluer, vinfluer eller frugtfluer er små aflange insekter, der har to vinger. Bananfluens krop er gulligbrun, mens dens øjne er helt røde. På bananfluens bagende vil du også finde små sorte striber, der går vandret over bagenden. De kommer i forskellige størrelser alt efter om det er en han eller hun, da hunnen vil være omring 2.5mm lang, mens hannen vil være en smule mindre. Man kan dog nemt se forskel på de to køn, da hannen vil have en mørkere farve samt en helt sort plet på bagenden af dens krop.

Bananfluen er også tit brugt inden for biologiens verden som forsøgsdyr, da fluen er utrolig nem at holde, samt parre bananfluen sig hurtigt og ligger mange æg af gangen. Ved at bananfluen også kun har kun har fire kromosomer, gør det det nemt at studere deres gener.

Bananfluens biologi:

Bananfluens gennemsnitlige levetid er ca. 30 dage, men dette kan variere meget alt efter temperatuen, den befinder sig i f.eks. ved 27 grader vil bananfluen udvikle sig hurtigt, og den er her i stand til at udvikle sig fra æg til voksen på kun 7 dage, men er temperaturen 30 grader vil det tage 11 dage fra æg til voksen, og ved 12 grader kan det tage bananfluen helt optil 50 dage at udvikle sig til voksen. Æggene bananfluerne bliver lagt i er omkring 0.5mm lange, og ved den ideelle temperatur på 25 grader kan æggene allerede klække 12-15 timer efter de er lagt. Ud af ægget kommer bananflue larven, som hurtigt vil gro over de næste par dage. Ved 25 grader kan den allerede nå at skifte form to gange inden for 48 timer.

Mens bananfluen stadig er sit larvestadie lever den af mikroorganismer, der nedbryder frugt og andre ting der indeholder sukker. Moren vil også have lagt sin afføring ved ægget, som gør, at dens afkom har samme struktur i maven, som den der virkede for hende.

Når larverne er groet til fuldstørrelse, vil de skabe en pubbe omkring sig, hvori de vil udvikle sig til voksne bananfluer over nogle dage, tiden variere også her alt efter hvilken temperatur, den er i, men ved 25 grader tager dette stadie ca. 4 dage. Når den voksne bananflue udklækker af sin pubbe, vil der gå 8-15 timer, før den voksne bananflue vil lede efter en fra det andet køn, som den kan parre sig med. Parringen sker ved hannen montere hunnen bagfra. Det kan tage optil 20 minutter før parringen er færdig. Når hunnen er befrugtet, vil hun lede efter rådne frugter eller lignende materiale, hvori hun kan lægge sine ca. 400 æg.

Hvorfor ses bananfluen som et skadedyr:

Bananfluen ses tit i husholdningen, industri og restauranter for et skadedyr, da én bananflue hurtigt kan blive til mange, som kan skabe stor irritation, når de sværmer omkring frugt, skrald eller andre madvarer som ligger ude det åbne. Hvis man ikke gør noget, kan bananfluerne hurtigt inficere alt frugt og andre madvarer der ligger i det åbne i et hus. Det kan også hurtigt blive et sundhedsproblem for restauranter og industri f.eks. bager, cafeer hoteller og flere, der har med mad at gøre, da bananfluerne vil lægge deres æg i madvarerne, der kan blive set som et sundhedsproblem, der kan fører til, at et firma mister kunder.

Forebyggelse af bananfluer:

En måde at forebygge bananfluen er ved at ligge madvarer i tætlukkede beholdere, hvor fluerne ikke har mulighed for at komme ind. Ellers skal madvarer holdes kølige, da bananfluen ikke kan lide de kolde temperature. En anden måde er ved at holde sit hus rent, hvor du ikke har opvask med madrester til at stå fremme. Vask også overflader såsom gulv, hvor der kunne være rester af mad på. Hold også skrald i lukkede beholdere, og tøm affalds poserne ofte. Der kan også sættes fluenet op foran vinduer og døre.

Professionel bekæmpelse af bananfluer:

Hvis dit hjem er hårdt ramt af bananfluer eller du ikke vil prøve at fjerne bananfluerne selv, kan det være en god ide at kontakte en professionel skadedyrsbekæmper, da han vil have erfaring med, hvad der præcist vil virke i dit tilfælde. En anden fordel er, at du ikke skal bekymre dig med, hvilke midler, der vil virke bedst, da han altid vil bruge de mest effektive midler på markedet.

Bekæmpelsen består oftest af, at der bliver sprøjtet med et insektmiddel, der er specielt beregnet til brug mod bananfluer.

Gør-det-selv bekæmpelse af bananfluer:

Der er mange måder du selv kan bekæmpe bananfluer på. Nogle af disse metoder kan ses nedenfor:

• Køb en bananflue fælde. Mange steder kan du købe professionelle fælder, der er specielt designet til at fange bananfluer. Disse fælder vil ofte bestå af en slags beholder, der indeholder et lokkemiddel, der vil tiltrække bananfluer. Når så bananfluen flyver ned i fælden, vil den ikke være i stand til at komme ud igen, da der vil være en mekanisme, der holder fluerne fanget.


• Lav din egen bananflue fælde. Det er ikke svært at lave en hjemmelavet fælde, der kan indfange bananfluerne. Den skal bare bestå af en beholder, der indeholder noget sødt som f.eks. saft, vin, honning, overmodne frugter eller professionel lokkemiddel til bananfluer, og en mekanisme, der holder bananfluerne fanget. Et eksempel på dette kunne f.eks. være glas man fylder med noget sødt, derefter ruller man et stykke papir sammen til en krans, så der er en lille hul i bunden og et stort i toppen. Så sætter du bare papiret ned i glasset, og stiller glasset et sted i køkkenet, så den kan tiltrække bananfluerne. Når bananfluerne så flyver ned igennem papirkransen, vil de ikke kunne flyve ude igen. Når glasset er fyldt med bananfluer, hælder man bare varm vand blandet med opvaskemiddel ned i kransen for at dræbe alle bananfluer. Efter du har ventet et par minutter kan glasset tømmes.

• Sæt lim plader op. Dette er et stykke papir, der har lim på begge sider, samt et feromon, der tiltrækker bananfluer. Når bananfluerne så sætter sig på papiret, vil de ikke være i stand til at flyve væk igen. Når limpladerne er ved at være fyldt med bananfluer, udskiftes de med nye plader, og fælden er klar igen.

• Har man et firma eller butik, så er det en ekstra god ide at sætte elektriske insektdræbere op. Insektdræberne vil ikke bare dræbe bananfluerne, men de vil også lokke flere bananfluer og andre insekter til insektdræberen og derfor væk fra madvarer, hvilket betyder, at der vil være mindre chance for, at bananfluerne inficerer madvarerne. Det er specielt effektivt at bruge en insektdræber som tiltrækker fluerne med måde UV lys og lokkemiddel, som fx 'Nectar'

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job