Væggelus:

Bekæmpelse: priser
Spor efter væggelus
Bekæmpelsesmetoder
Vaeggelus: FAQ

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Bekæmpelse af væggelus

Hvis du skulle have fundet spor fra væggelus f.eks. spor af deres ekskrementer eller bid på din krop, der kan ligne nældefeber, er det næsten helt sikkert, at du er angrebet af væggelus, og det er vigtigt, at du begynder med at bekæmpe væggelusene med det samme, da væggelusene hurtigt kan sprede sig fra rum til rum og hus til hus, ved at de gemmer sig i dit tøj og bagage. Men det kan være utroligt svært at bekæmpe væggelusene, især hvis man ikke har adgang til professionelle bekæmpælsesmidler. Så vi anbefaler, at du ringer til en professionel skadedyrsbekæmper, hvis du allerede er angrebet af væggelus. Dog kan du forebygge at få væggelusene i første omgang. Vi har derfor nedenunder lavet en liste, hvor vi først forklarer de professionelle metoder, vi bruger til at bekæmpe væggelusene. Herefter en liste med, hvad du kan gøre, hvis du er angrebet af væggelus, og hvordan man kan forebygge dem i første omgang.

Undersøgelse for væggelus:

Hvis du ringer efter en professionel skadedyrsbekæmper til at løse dit væggelus problem, vil skadedyrsbekæmperen oftest komme ud til dit hjem, hvor han vil lave en grundig undersøgelse af hjemmet for at finde ud af, hvor væggelusene gemmer sig, så han kan lave den mest effektive behandling. Undersøgelsen foregår normalt i de rum, hvor folk sover, da det er her, man oftest vil finde væggelusene. Skadedyrsbekæmperen vil her kigge efter revner og sprækker i vægge og møbler, som væggelusene kan gemme sig i. Han vil som regel også tjekke omkring fodpaneler langs væggene. I nogle tilfælde kan det være nødvendig at sengen skal skilles af, hvis der er svært tilgængelige steder, som man ellers ikke kan komme til.

Hvis der skulle findes væggelus, er en grundig rengøring af rummene, hvor der findes spor fra væggelus nødvendig før, man kan behandle mod væggelusene. Dette gøres normalt kunden. Rengøringen består af, at man grundigt støvsuger hele rummet og møblerne, og herefter fjerner man alt tøj, lagner og andet stof der kan tåle frysning eller en varm vask. For at dræbe væggelusene kan man efterlade tøj, lagner og andet stof i fryseren i mindst to dage, hvor de kolde temperaturer vil dræbe alle væggelus. Du kan derimod også dræbe væggelusene ved at vaske det i en varmvask (60°C), da en temperatur på over 60°C også vil dræbe dem. Denne rengøring er nødvendig, så den endelige behandling af rummet kan udføres i rene omgivelser. Alt dette vil skadedyrsbekæmperen også fortælle mere om, når han kommer ud til dig.

Professionelle metoder til at bekæmpe væggelus:

• Bekæmpelse med gift: Den første metode du kan bekæmpe væggelus på er ved brugen af insektgift, der er specielt designet til brug mod væggelus. Denne metode fungere ved, at en professionel skadedyrsbekæmper kommer ud til dit hjem og sprøjter de udsatte rum med en insektgift, der slår væggelusene ihjel. Dette kræver ofte minimum 2 behandlinger. Vi bruger en insektgift, som er er tilladt i Danmark og som heller ikke er farlig for mennesker.

• Bekæmpelse med damp: denne metode har fordelen, at man ikke benytter sig af gift, og man i stedet dræber væggelusene med damp. Dog tager denne behandlingsmetode som regel mere tid, derfor så også længere tid at færdiggøre. Det virker ved, at en skadedyrsbekæmper, kommer ud til dit hjem med en damppumpe, der kan pumpe damp ud med en så høj temperatur, at alle væggelus, væggelus larver og væggelus æg der rammes af dampen dræbes på få sekunder af et varmechok.

• Bekæmpelse med varmebehandling: denne metode bruges mere, hvis det kun er enkelte objekter, der er angrebet af væggelus f.eks. kufferter og møbler. Dette virker med samme princip som sidste metode, hvor man bruger varme til at dræbe væggelusene, dog er det her ved lavere temperaturer end ved dampen, så tingene ikke lige så nemt tager skade af behandlingen. Her kommer der nemlig også en skadedyrsbekæmper ud til dig med en varmeovn, der i løbet af ca. 1 time under kontrollerede forhold kan dræbe alle væggelus og væggelus æg, der gemmer sig på tingen, der puttes ind i ovnen.


Gør-det-selv metoder til at bekæmpe væggelus:

• Opsæt væggelus fælder: Denne metode kan både bruges i hjemmet og mens du er ude at rejse, da væggelus fælder som f.eks. ”BUGO væggelus fælde” virker ved, at de fanger væggelusene inden, de vil kunne kravle op i sengen til dig. Fælden kan gøre dette, da den består af et stykke limpapir, der nemt kan sættes omkring sengebenene på en seng, hvilket der gør, at væggelusene er nødt til at kravle over limpapiret, før de kan nå sengebenet. Den stærke lim fanger væggelusene med det samme de røre limpapiret, og væggelusen ville stille dø ud, uden de vil kunne flygte.

• Brug af insektgift: du kan også vælge at bruge insektgift som f.eks. ”RTU insektgift” mod de ubudne gæster i dit hjem. Insektgiften virker ved, at man sprøjter giften, på de overflader, hvor der er væggelus. Giften vil herefter så dræbe væggelusene der indtager giften. Dog bør man ikke sprøjte giften på overflader, der har direkte kontakt med fødevarer, dyr eller mennesker.

• Brug af insektpulver med diathoméjord som f.eks. ”Killer Powder”: Diathoméjord er giftigt for de fleste insekter, men er harmløst for mennesker. Insektpulveret bruges ved, at man spreder det rundt de steder, hvor man ved væggelusene færdes. Pulveret er især effektivt til brug i gulvtæpper, da pulveret kan komme helt ned til bunden af gulvtæppet. Insektpulveret vil herefter dræbe alle væggelus der kommer i kontakt med pulveret, da diathoméjord vil ødelægge væggelusens skelet og led, og til sidst vil det trække alt væske ud af kroppen på væggelusen, så den dør af udtørring.

Metoder at forebygge et væggelus angreb:

• Tjek dit hotelværelse for væggelus, når du er ude at rejse: den hyppigste årsag til at folk bliver angrebet af væggelus er, at de selv tager væggelusene med hjem, efter de har været ude at rejse. Især, hvis de har boet på hotelværelser. Det er derfor vigtigt, at du tjekker dit hotelværelse for væggelus, inden du begynder at pakke dine ting ud. Vær sikker på at du har tjekket alle revner og sprækker, der måtte være i lagnerne, sengene, madrasserne, gardinerne og polstrede møbler, da væggelusene er utroligt gode til at gemme sig. Det kan også være god ide at skubbe sengen ud fra væggen, så du kan tjekke bag sengen.

• Opbevar din bagage ved glatte overflader: Selv om du har tjekket rummet igennem for væggelus, kan det stadig være en god ide, at du opbevarer din bagage omringet af glatte overflader som f.eks. i et badekar, da væggelus ikke kan kravle op af plastik- og porcelænsoverflader. De vil derfor ikke kunne være i stand til at gemme sig i din kuffert.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Stankelben/gåsebille
Sølvfisk
Væggelus
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job

Skadedyrene.dk på Youtube