Væggelus:

Bekæmpelse: priser
Spor efter væggelus
Bekæmpelsesmetoder
Vaeggelus: FAQ

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Væggelus: spredning

Selv om der findes 70-80 forskellige arter af væggelus i verden, men de fleste holder til fuglereder og flagermuskolonier. I Danmark er der kun en art (Cimex lectularius), der fortrækker menneskeblod.

Væggelusen stammer højst sandsynligt fra Asien, men den har i dag spredt sig over hele kloden.

Væggelusene spredes med bagage og bohave, brugte møbler og andre ting. De findes ofte på hotelværelser og spredes herfra når de om natten gemmer sig i bagage. Når væggelusene er mere almindelige under varmere himmelstrøg, skyldes det at de her kan klare sig udendørs, noget som gør bekæmpelsen af dem vanskeligere.

Væggelus: udseende

Væggelus eller sengetægen, som den også kaldes, er 5-6 mm lang, med en bred, oval og flad, gulbrun krop. Vingerne er altid rudimentære.

Væggelus: gemmesteder

Væggelusen opsøger kun bloddonoren, når den er sulten og normalt kun om natten. Tiden mellem måltiderne tilbringes på passende gemmesteder i nærheden af sengen. Almindelige gemmesteder er revner og sprækker i træværket, sammenføjninger i sengen, under løstsiddende tapet og bag billeder og vægtæpper. Men væggelusene kan også gemme sig i under eller i sengebordet, i garderoben, i kommoder og andre soveværelsesmøbler, bad fodpaneler, under vinduesskærm, i sengelamper, i stikkontakter, i læggende eller hængende tøj.

Det er ikke sjældent, at man finder mange væggelus på det samme gemmested.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Væggelus
Skadedyr i græs
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job

Skadedyrene.dk på Youtube

 

 

 

Væggelus: spor

Bid: Nogle folk vil overhoved ikke reagerer på væggelusbid. De folk der får symptomer fra et bid, har sandsynlighed for at opleve en eller flere af disse ting:

- Et bid der er rødt, hævet og er mørkerød i midten.

- Flere bid i en linje eller samlet i en gruppe på et lille område.

- Blærer eller nældefeber på stedet/stederne.

Man kan blive bidt alle steder på kroppen. De mest almindelige steder, er på hud der ikke er dækket af noget, mens man sover f.eks. ansigt, arme, ben og hænder.

Væggelusbid viser sig ikke altid lige efter, man er blevet bidt. Det tager nogle gange få dage, før man begynder at kunne se symptomerne. Man skal også huske, at væggelus ikke kommer ud hver aften for at skaffe føde, de kan klarer sig i flere dage uden at spise.

Væggelusbid er ofte meget kløende. Du kan opleve en brændende fornemmelse på huden i flere dage, efter du er blevet bidt. Du vil heller ikke mærke, når væggelusen bider dig, da den udskiller en smule bedøvelse i din krop, før den bider.

Medmindre du ved du har væggelus, eller at du har sovet i en seng, der har væggelus, kan det være at du ikke overvejer væggelus, som grund til alle de mystiske bid, du har fået. Hvis du reagere på deres bid, kan de blive lidt hævede med et kløende, irriterende rødt center. Når dette sker, ligner de meget et myggestik eller loppebid. Dog kan væggelusbid forekomme i små grupper eller i lige linjer. Myggestik er mere spredte. Loppebid forbliver små, og er tit omkring anklerne eller på benene. Væggelus bid kan også forveksles med fnat, skoldkopper eller allergiske reaktioner.

Hvis du er allergisk over for væggelusbid, kan du opleve mere dramatiske symptomer. De mest normale symptomer på en allergisk reaktion på et væggelusbid inkluderer opsvulmede bidemærker, smertefuld hævning og en brændende fornemmelse omkring bidet, og i sjældne tilfælde, kan det give et anafylaktisk anfald.

Ekskrementer: Væggelusen udskiller afføring kort tid efter sin måltid i form af mørkebrun væske, som hurtigt tørrer ind til runde sorte pletter, der af og til har en lille 'hale'. Ekskrementerne afsættes oftest på gemmestederne, f.eks. under sengen eller madrassen, men i nogle tilfælde kan også findes i sengen.

Væggelusens ekskrementer har en meget karakteristisk lugt. Lugten kan også mærkes af mennesker, men specielt trænede hunde kan finde væggelusens gemmesteder med meget høj nøjagtighed.

Væggelusens ekskrementer er meget holdbare, og der kan findes hundred år gamle væggelus ekskrementer bag gamle malerier og antikviteter.

Lugt: Ligesom mange andre arter af insekter, frigiver væggelus også lugte, som er kaldet ”alarm feromoner”. Når en gruppe af væggelus bliver forstyrret, kan det være, at et menneske kan svagt kan lugte den. Ved højere koncentrationer kan lugten være væmmelig. I et højt inficeret rum, vil de fleste mennesker lægge mærke til en sød muggen lugt, som er meget ubehagelig. Lugten er oftest stærkest under hovedgærdet eller madrassen. 

Nogle folk mener, at lugten bliver en behagelig lugt ved lavere koncentrationer og ligner lidt koriander. Faktisk refererer ældre litteratur til væggelusen som ”koriander insektet”. De andre mener at lugten mener om den der kommer fra rådne hindbær blandet med lugten af mugne sko.