Væggelus:

Bekæmpelse: priser
Spor efter væggelus
Bekæmpelsesmetoder
Vaeggelus: FAQ

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Væggelus: FAQ

 

Hvad er væggelus?

Væggelus (Cimex lectularius) er nogle små og flade parasitagtige insekter, der udelukkende lever af blod fra enten mennesker eller dyr. Væggelus har en rød-brunlig farve, er vingeløs og kan variere fra 1mm til 7mm i længden. Væggelusen kan overleve uden at spise blod i flere måneder.

 

Hvor kan man finde væggelus?

Væggelus kan findes i næsten hele verden, lige fra Nordamerika til Sydamerika, i Afrika, Asien og Europa. Selvom det tit bliver set som et problem i udviklingslandende, har de her for nyligt begyndt at sprede sig hurtigt i USA, Canada, Storbritannien og andre dele af Europa. Man har endda fundet væggelus i femstjernede hoteller og på luksus feriesteder. Så chancen for at få væggelus afhænger altså ikke, hvor rent der er.

Væggelus bor for det meste tæt på, hvor folk sover. Dette kunne f.eks. være områder såsom små lejligheder, soveværelser, shelters, værelser der bliver lejet ud, hotelværelser, krydstogtsskibe, busser, toge og sovesale. De gemmer sig om dagen i madrasser, sengekanter, gavle, inde i revner, bag tapetet eller i andre ting omkring sengen. Man har fundet ud af, at væggelusen er i stand til at kunne bevæge sig ca. 30m på en nat, men vil som regel bo omkring 2,5 meter fra stedet, hvor folk sover.

 

Spreder væggelusen sygdomme?

Væggelusen skal ikke ses, som et dyr der er til fare for sundheden. Væggelusen er nemlig ikke kendt for at sprede sygdomme. Dog kan væggelus skabe irritation, hvis de er til stede, da de kan være skyld i kløe og mangel på søvn. Nogle gange kan det endda fører til at man kradser hul i væggelus bidet, hvor der så kan være chance for, at der går ekstra hudinfektion i såret.

 

Hvad er de sundhedsmæssige risikoer ved at have væggelus?

Et væggelus bid kan påvirke hver person forskelligt. Reaktionen af et væggelus bid, kan være uden fysiske tegn på, at du overhoved er blevet bidt, til et lille rødt mærke alla et myggestik, til en allergisk reaktion. Man siger ikke at væggelusen er farlig, men hvis du får en allergisk reaktion, kan du være nødt til at søge læge.

 

Hvad er tegnene og symptomerne på at du har væggelus?

En af de nemmeste måder at se om du har væggelus, er hvis du får røde mærker i ansigtet, nakken, armene, hænder osv. efter søvn. Dog kan disse bidemærker tage op til 14 dage ved nogle folk for at blive synlige. Så derfor er det også vigtigt at se efter andre tegn på væggelus. Det kunne være tegn som følgende:

·     - Hvis der ligger ”væggelus skeletter”, som fremkommer efter at væggelusen har skiftet skal.

·     - Hvis der findes væggelus i folden af madrassen eller i lagnerne.

·     - Hvis der er rust farvede blodpletter, der kommer fra væggelusens blodfyldte afføring, som væggelus tit ligger på madrassen eller nærliggende møbler.

·     - Hvis der er en sød muggen lugt i rummet.

 

Hvordan ved jeg om jeg er blevet bidt af en væggelus?

Det kan være svært at sige om du er blevet bidt af en væggelus, medmindre du finder en væggelus, eller tegn på at du har væggelus. Når væggelusen bider, indsprøjter den både et bedøvelsesmiddel og et antikoagulant (middel der forhindrer at blodet størkner), dette forhindrer at en person opdager det, når væggelusen bider. De fleste personer lægger ikke mærke til, at de er blevet bidt, før at bidemærkerne kommer en eller op til flere dage efter du er blevet bidt. Bidemærkerne ligner meget et mygge- eller loppestik. Bidemærkerne kan side tilfældige steder, eller forekomme i lige rækker. Nogle andre symptomer kan være søvnløshed, angst og hudproblemer der opstår efter kraftig kradsning i bidemærket. Symptomer på at du har en allergisk reaktion, kan være meget store bidemærker, smertefulde hævelser på stedet hvor du er blevet bidt og i sjældne tilfælde anafylaksi, som giver vejrtrækningsproblemer, og i værste tilfælde får din krop til at gå i chok.

 

Hvordan fik jeg væggelus?

Væggelus er eksperter i at gemme sig. Deres tynde flade krop, gør dem i stand at kunne klemme sig ind i selv nogle af de mindste huller, og kan overleve der i lang tid, uden endda at spise blod. Væggelus bliver som regel transporteret rundt sammen med mennesker, der tit rejser rundt. Væggelusen kan gemme sig i små folder i bagagen, tasker, tøj, lagner, møbler og alle andre steder hvor de kan gemme sig. De fleste mennesker, vil ikke opdage, at de også rejser rundt med væggelus, og inficerer de steder de besøger.

 

Hvem har risiko for at få væggelus?

Alle har risikoen for at få væggelus, når de besøger et inficeret område. Dog vil dem der rejser meget og sover steder, hvor der er folk der har sovet tidligere, have en større chance for at få væggelus.

 

Hvordan behandler man væggelusbid?

Den bedste måde at behandle væggelusebid, er at undgå at kradse i bidemærket. Du kan også smøre bidemærket ind i antiseptisk creme.

 

Hvordan forebygger man væggelus?

Den bedste måde at forebygge spredning af væggelus, er at ofte tjekke efter tegn på væggelus. Man skal være ekstra opmærksom på ferie om der kan være væggelus på hotellet. Det kan fx være en god ide at beskytte sin kuffert ved at placere den på en stol e.l. og så sætte væggelus fælde BUGO rundt alle benene.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Væggelus
Skadedyr i græs
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job

Skadedyrene.dk på Youtube