Mus:

Pris på bekæmpelse
Bekæmpelse af mus
Mus: Skadevirkning
Mus: Udseende
Mus: Adfærd
Mus: Livscyklus
Mus: Spor
Mus: Overtro
Mus: Ordsprog
Bestemmelsesnøgle

Bekæmpelse af skadedyr for både private og virksomheder siden 2007

Spor efter mus

Observationer:
Selvom at mus normalt er mest aktive om natten, er det muligt at se en husmus bevæge sig rundt i dit hjem om dagen. Langt de fleste af disse tilfælde, ses de mens de bevæger sig langs vægge eller mens de løber fra et normalt uforstyrret gemmested.
 

Rede

Husmus har det med at bygge reder i materialer, der kan give et mørkt og beskyttende miljø, som f.eks. i isolationsmateriale og andre bløde materialer. Disse reder er ofte karakteriseret af åbninger eller tunneler, der er fri fra støv og spindelvæv, men kan være omringet af efterladenskaber.

Strimlet papir eller andet materiale kan også være et tegn på, at musene er ved at bygge rede i nærheden. Reden er som regel ikke synlig, men man kan måske finde en, hvis man kikker i kasserne på loftet eller i garagen.

 

Gnavemærker

Husmus er kendt for deres evne til at gnave i et bredt udvalg af ting. I de fleste sager er små spåner og en frisk samling af nedbrudt materiale, som regel det første tegn af skade forårsaget af mus. Man kan også tit finde tand- og gnavemærker langs kanterne på de veje, som musen tit bruger, på hjørnerne af objekter eller åbninger til nye områder f.eks. døråbninger. Kig efter tegn på gnavemærker i træting, så som kasser og møbler, især hvis tingene er pakket lidt væk. Tandmærkerne er små og er ofte lysere i farven end resten af træet. Måske er der også træspåner.

 

Ekskrementer

Hvor der er mus, er der efterladenskaber fra musene. Museekskrementer findes de steder, hvor musen har besøgt eller gået, oftest langs de stier, som musen bruger hver dag. Klatterne er små (3-6 mm), sorte og aflange (stangformet) med spids i enden og med hår i dem, der kommer fra når musen har renset sig selv.

 

Lugt

Mus lugter af moskus, især hannerne. Steder hvor musen ofte urinerer, lugter grimt. En særskilt lugt kan blive lugtbar i et område med mange gnavere eller når der har været en gnaver tilstede i en længere periode af tid. Husmusens urin spiller en stor rolle, når de skal kommunikere med andre mus. Mus sprøjter med deres urin, så der dannes duftspor. Mange gange vil gnavere afmærke deres territorium med urin for at tiltrække hunner eller for at afskrække andre hanner. Somme tider laver musene små bunker på bestemte steder i territoriet. De består af en blanding af urin, sekret fra musen og skidt.

 

Lyde

Mus kan lamme temmelig meget. Det er specielt under aftentimerne, mens det er mørkt og stille, at disse små dyr kan ofte blive hørt gnave eller kradse inden i væggene, løbe hen over løftet og måske pibe. Mus udstøder også en skinger kaldelyd.

 

Poteaftryk

Når musene udforsker deres territorium, vil de ofte også efterlade fodspor eller baner på overfladen. Mus har 5 tæer på hver bagpote, men kun 4 på hver forpote. De specielle mønster af forben med fire tær og bagben med fem tær, der er et klart tegn på at en mus har været forbi. Et lille slæbespor bag fodaftrykkene, viser hvor halen rører jorden.

Startside
Butik
Borebiller
Dræbersnegle
Duer og måger
Edderkopper
Flagermus
Fluer
Husmår
Hvepse
Klannere
Mosegris
Muldvarp
Murbier
Mus
Myrer
Møl
Rotter
Væggelus
Skadedyr i græs
Ukrudt
Spørg om skadedyr
Om os
Job